Reviews

Reviews – Ervaringen van cliënten over psychosomatische fysiotherapie of coachingstrajecten

Stefanie – over psychosomatische therapie bij Evelien: Na een eerste ervaring met angst- en paniekaanvallen kwam ik terecht bij Evelien. We hadden meteen een klik. Ik voelde me veilig om over mijn angsten en gedachtes te praten. Evelien heeft mij geleerd dat ik mijn angsten niet onder controle moet proberen te houden. Ik heb leren accepteren dat ze er nu eenmaal zijn en dat ik wel invloed heb op hoe ik ermee om ga. Kun je er nu iets aan doen? Doe het dan! En kan dat niet, laat het rusten. De oefeningen die ik tijdens de sessies heb gedaan gebruik ik nog steeds. Het gooien met de zware bal, mediteren en dansen om te ontspannen. Evelien gebruikt goede metaforen om uit te leggen hoe hoofd en lichaam met elkaar samenwerken. Ik ben blij dat ik bij Evelien terecht ben gekomen. Mijn rugzakje is nu een stuk leger en lichter.

J. – over psychosomatische therapie/coaching bij Jeroen: Na een lang en hevig CoviD traject in combinatie met te veel hooi op mijn vork werd ik doorverwezen naar Harmotion. Bij Jeroen kon ik mijn verhaal kwijt. Waar ik meende een lang en onsamenhangend verhaal te vertellen over de situatie, zoals ik deze beleefde, haalde hij er direct een rode draad uit waarin ik mij herkende. Ook mijn onbekendheid met- en initiële onzekerheid over psychosomatiek werd volledig geaccepteerd. Jeroen coachte mij stapsgewijs, op mijn tempo en op omstandigheden gebaseerd, richting herstel. Hier was plaats voor de mentale en fysieke kanten, mijn frustratie en vooral de verbanden hiertussen. In plaats van elk symptoom apart te behandelen leerde hij mij de oorzaak van mijn klachten te her- en onderkennen. Hierop leerde hij mij effectieve, zeer praktische methodieken aan welke ik tot na mijn behandeling dagelijks, actief en met succes toepas in mijn herstel. Met een zeer goed gevoel kijk ik terug op het traject bij Harmotion waarbij het traject misschien wel afgelopen is, maar mijn herstel zich nog steeds voortzet!

Lisanne – over psychosomatische fysiotherapie bij Jeroen: “Na jaren van doorgaan zonder echt te voelen op een ‘zwak’ emotioneel moment besloten om hulp te accepteren. Vele professionals gezien en gesproken maar niemand zoals Jeroen. Hij heeft mij in laten zien dat emoties niet zwak zijn maar juist deel uit maken van echt leven en er bij horen. Iedereen heeft bagage, het is alleen aan jezelf hoe je hiermee omgaat. Enorm wijze levenslessen geleerd hier en geen seconde spijt van de uren bij Harmotion. “

Monique – over psychosomatische fysiotherapie en mindfulness bij Evelien: Bij de kennismaking voelde ik mij meteen gehoord en gewaardeerd. Ik kon direct starten met Mindfulness, dit heeft mij veel handvatten en inzichten gegeven. De oefeningen brachten rust en overzicht. Na de cursus heb ik met Evelien wandelingen gemaakt om mijn angst- en paniekaanvallen onder controle te krijgen. Ik heb geleerd mezelf te accepteren en handvatten gekregen om met de aanvallen om te gaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik weer kan genieten van het leven, uitdagingen aanga en meer zelfvertrouwen heb gekregen. Met Evelien had ik direct een fijne klik. Ze heeft me verder geholpen in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Suzanne, 39 jaar – over psychosomatische fysiotherapie bij Evelien: Ik ben al eerder bij Evelien geweest tijdens mijn burn-out. Ik heb veel handvatten gekregen om mee te werken. Die heb ik toen rechtstreeks in mijn privéleven al kunnen toepassen, maar ik had op dat moment geen werk

Nu werk ik alweer een tijdje en merkte op dat ik stiekem toch in oude valkuilen trapte. Daar wilde ik uiteraard snel van af. Met een paar sessies bij Evelien kreeg ik ook de handvatten die ik nodig had om in mijn werkende leven te gebruiken. Erg fijn! Hartelijk dank!

Marloes – over psychosomatische fysiotherapie bij Evelien: Na terugkerende depressieve klachten ben ik bij Evelien terecht gekomen om actief handvatten te krijgen om mijn negatieve gedachtegang te doorbreken. Ik voelde meteen een ‘klik’ met Evelien en dankzij haar tips, tricks en humor heb ik inmiddels meerdere tools tot mijn beschikking die mij direct helpen wanneer het even niet lekker gaat. Hiermee zijn de dalen minder diep en voel ik me veel meer in balans en heb heb ik weer vertrouwen in mijzelf. 

Marcel Gerrits, 47 jaar – over psychosomatische fysiotherapie bij Evelien: Ik kwam met burn-out klachten bij Evelien terecht nadat de huisarts me had geadviseerd een afspraak bij Harmotion te maken. In eerste instantie was ik wat sceptisch omdat ik dacht dat het wat ‘zweverig’ zou zijn. Echter dat viel allerzins mee. In eerste gesprek bleek al snel dat Evelien een goed luisterend oor heeft en vaker met dit bijltje had gehakt. Ze heeft me vooral in de eerste sessies echt een spiegel voor gehouden waardoor ik ook mezelf beter leerde kennen. Daardoor kon ik de handvaten die ze me aanreikte echt tijdens mijn herstel (en nu nog) kon gebruiken. Ze voelde heel goed aan waar ik in het proces zit en dat gaf me vertrouwen. Evelien heeft me daarbij gesteund, gehoord en geholpen. Ik werk weer bijna full time en dat is mede dankzij Harmotion! 

L., 28 jaar – over psychosomatische fysiotherapie bij Evelien:Om van mijn overspannenheid af te komen zocht ik niet alleen iemand om mee te praten, maar ik wilde ook concrete acties om direct aan de slag te kunnen. Bij Evelien kon ik mijn ei kwijt, kon ik oefenen en ervaren, en kreeg ik het gevoel dat ik zelf de touwtjes in handen had. Humor speelde een grote rol bij de positieve ontwikkeling – ik ben met veel plezier naar onze ‘psychosoma’-sessies gegaan. Evelien heeft me geholpen om nieuwe inzichten te krijgen in mijn lichaam, gevoel, gedrag en handelen. Sinds onze sessies sta ik stevig in mijn schoenen en draag ik een onzichtbaar heuptasje bij me, gevuld met de gereedschappen om zelfstandig de hobbels op de weg aan te gaan.”

Linda – over psychosomatische fysiotherapie bij Jeroen: “Begin 2020 kwam ik via een eigen zoektocht bij Harmotion terecht. Ik was op dat moment ziekgemeld thuis met angst- en slaapproblemen en zat behoorlijk vast in mijn eigen hoofd. Reguliere zorg kwam niet op gang en bij Harmotion kon ik meteen terecht. Jeroen werd een rustige, vriendelijke rots in de branding waar ik eerst wekelijks en later maandelijks langs ging voor nieuwe inzichten over hoe mijn lijf en brein werkt, reflectie van mijn eigen gedrag en overtuigingen en Jeroen hield mij ook regelmatig een spiegel voor. Harmotion biedt geen quick-fix, maar brengt je wel op het pad van een duurzame manier van anders denken en leven. Harmotion heeft een fijne praktijk en we hebben ook een aantal wandelsessies gehad. Behandelingen zijn niet goedkoop, maar in mijn geval heeft het mij heel veel gebracht.”

Tine, 65 jaar – over psychosomatische fysiotherapie bij Jeroen: “Veel geleerd. Jeroen onderscheidt zich door frisse, heldere aanpak. Persoonlijk en met humor. Wat ik o.a. geleerd heb is: goed zorgen voor wat is i.p.v. het weg willen hebben (de klacht/het ongemak of wat dan ook).

Arjan – over psychosomatisch fysiotherapie bij Jeroen: “Jij moet gewoon aan de slag, dat past beter bij jou dan een bezoek aan de psycholoog.” En zo verwees de huisarts mij met mijn overspannenheidsklachten door naar Harmotion. Na een prettig intakegesprek, waarin door de behandelaar uitgebreid de tijd werd genomen om naar mijn mentale en fysieke klachten te luisteren, rolde ik een bijzonder aangenaam en maatgemaakt behandeltraject in. Tijdens de verschillende sessies heb ik een aantal nuttige inzichten opgedaan in de oorzaken en de werking van stress in zowel het brein als de rest van het lichaam. Met een aantal doelgerichte oefeningen werd ik vervolgens inderdaad gewoon ‘aan-de-slag-gezet.’ Met name deze combinatie van theoretische inzichten en praktische oefeningen om het eigen gedrag zodanig aan te passen dat er geen overvloedige stress meer optreedt heb ik als bijzonder nuttig ervaren. Ik raad iedereen die regelmatig kampt met stress-gerelateerde klachten aan om eens een bezoek aan Harmotion te wagen. 

Dorien – over psychosomatische fysiotherapie bij Jeroen: Na een heftige periode in mijn leven ben ik bij Harmotion terecht gekomen met burn out klachten. Ik verleg nog steeds mijn grenzen door ‘angstige’ dingen niet uit de weg te gaan maar om het juist te ondergaan. En ook daarin probeer ik mijn keuzes te maken. Ik moet niet altijd alles doen, ik kan ook kiezen om het een keer niet te doen. 
Als er veel op mijn bord komt merk ik dat lichamelijke klachten terugkomen maar als ik mijn aandacht daar niet op richt wordt het ook weer minder.
 De sessies die ik met Jeroen heb gehad zie ik als een soort katalysator, het heeft mij op gang geholpen in het proces waar ik in zit en nu ben ik zover om er zelf doorheen te gaan en mijn keuzes daarin te maken.

Anoniem – over psychosomatische fysiotherapie bij Evelien: “Tijdens mijn behandeling bij Harmotion heb ik Evelien leren kennen als een deskundige professional die toegewijd is aan haar vak en de patiënt. Zij is met mij ‘meegelopen’ tijdens het dieptepunt van mijn burn-out. Mede dankzij haar deskundige advies en luisterend oor ben ik hiervan weer hersteld.”

Nicolette – over psychosomatische fysiotherapie bij Jeroen: Het werken aan acceptatie van mijn klachten met behulp van mindfulness en ACT: Ik heb het gevoel dat Jeroen op het gebied van mindfulness en ACT weet wat hij doet. Waarbij de mindfulness niet enkel een techniek of trucje is maar iets wat ervaren en doorleefd is en een levenshouding is geworden. Waardoor hij kan voorleven wat hij wil overbrengen. Daarnaast ervaar ik Jeroen als open-minded en op een nuchtere manier betrokken en empathisch. Daarmee is hij voor mijn geloofwaardig en betrouwbaar. Waardoor ik makkelijker kan oppikken wat hij mee wil geven, ook op de momenten dat ik dat even moeilijk vind om te horen.

Het werken aan het accepteren van mijn klachten en de gevolgen daarvan heeft me veel rust gegeven. Ik ben door de ACT oefeningen tot de conclusie gekomen dat mijn waarden misschien niet gebruikelijk zijn in de huidige samenleving en zeker anders zijn dan ik van huis uit heb meegekregen maar dat het wel mijn waarden zijn en dat als ik daar naar leef ik ook een waardevol en plezierig leven kan leiden zonder (betaald) werk. Het loslaten van oude overtuigingen en oordelen, dromen, plannen en doelen heeft ruimte gemaakt voor nieuwe mogelijkheden. Die niet alleen beter bij mijn huidige situatie passen maar zelfs dichter bij mezelf lijken te liggen. Dat maakt het accepteren van en omgaan met mijn gezondheidsproblemen een stuk makkelijker. De beperkte energie die ik heb kan ik nu zonder (of in ieder geval met minder) schuldgevoel  en schaamte besteden aan de dingen die voor mij belangrijk zijn, waar ik plezier aan beleef en energie van krijg. 

Ik ervaar bij Jeroen een rustige stabiele aanwezigheid alsof hij tijdens oefeningen en gesprekken niet alleen in contact is met mij maar ook met zichzelf. Ik vind het prettig dat Jeroen open staat voor mijn eigen visie op mijn klachten en wat voor mij mij wel of juist niet werkt en dat hij mij daar de regie over heeft gegeven. Waardoor ik steeds beter leer voelen, vragen en ontvangen van waar ik behoefte aan en zo steeds beter voor mezelf leer zorgen. 

Nicolette – over een boksoefening: Het boksen was een heerlijke energieke manier om te oefenen met het gewaarworden van mijn innerlijke signalen en daar bewuster op te reageren terwijl ik in actie ben. Jeroen moedigde me op rustige en veilige manier aan om mijn boosheid en kracht te voelen, ‘rake klappen’ uit te delen en zo mijn grenzen te stellen. Het was fijn om door hem uitgedaagd te worden en hem op mijn beurt te mogen uitdagen en zijn ‘klappen’ te kunnen incasseren en daar samen plezier in te hebben zonder angst dat het uit de hand zou kunnen lopen. Ik had niet gedacht dat ik als vrouw van ver in de vijftig met flink wat overgewicht het boksen zo leuk zou vinden! Dat ik me daarbij – ondanks mijn negatieve oordelen en schaamte – zo lekker in mijn lijf, sterk, stabiel, flexibel en zelfs lichtvoetig zou kunnen voelen.

José – over psychosomatische fysiotherapie bij Jeroen: Beste Jeroen. Je hebt in mijn leven een cruciale rol gespeeld. Er is een tijdperk vóór en ná Jeroen. Sinds ik bij jou ben geweest ben ik geestelijk sterk als een rots en als vanzelf 20KG afgevallen en gestopt met overmatig eten en alcoholgebruik. Je bent mijn held!

Karen – over de psychosomatische fysiotherapie bij Jeroen: I would highly recommend Jeroen and the team after using them earlier this year. They helped me a lot and the methods they use really work both quickly and long term. 

Suzanne, 38 jaar – over de psychosomatische fysiotherapie bij Evelien: Toen ik mij bij Evelien meldde, kon ik alleen maar huilen. Er kwam geen fatsoenlijk woord meer uit en kon veel vragen eigenlijk alleen maar beantwoorden met ” ik weet het niet” . Daar waar ik vroeger krachtig in het leven stond, was ik nu een hoopje snikkende ellende geworden. Ze heeft me geleerd mijzelf weer te waarderen en dat het oke is wanneer het even niet zo goed gaat. Niet helemaal doorgeakkerd om tot de bodem van alle problemen, maar juist handvatten gegeven over hoe om te gaan met situaties. Mijn initiële reactie is toch niet te veranderen, de keuze die ik daarna maak wél. Dat kan ook nog altijd zijn: wel meegaan in mijn initiële reactie, maar door daar bewust de keuze voor te maken is het oke. Ook heeft ze me handvatten gegeven om weer echt te gaan luisteren naar mijn lichaam. Mijn stress uitte zich allang in mijn lichaam, maar ik vond al mijn kwaaltjes normaal. Maar dat is het juist niet! In het begin kon ik weinig connectie maken met mijn lichaam. Mijn grote teen was bijvoorbeeld in geen velden of wegen te bekennen. Nu, na een hoop bodyscans, voel ik het weer. Ik luister nu bewust en neem gas terug wanneer mijn pijntjes weer opspelen. Een zeer waardevolle les. Ik ben er weer!

Maartje Vos, 62 jaar – over de psychosomatische fysiotherapie Bij Evelien: Met de diagnose ‘astma’ door de longarts, wordt stress in zijn algemeenheid – mede als trigger en oorzaak zeker benoemd, naast andere elementen. Ook dat je door ademnood in een ‘doodsangst’ kunt belanden. Hiermee is de ‘ziel-component’ van de ziekte door een wetenschap zonder ziel, geheel erkend. Op deze erkenning echter lijkt geen remedie te (kunnen) volgen. Sinds ik echter kennis heb gemaakt met ‘psychologische fysiotherapie’ weet ik uit eigen ervaring dat deze dus wel bestaat. Toen ik bij Evelien kwam, deed zij samen met mij gelijk bij het eerste consult een oefening (zogenaamde zitoefening) waardoor ik zelf uit een ‘astma-kramp’ kon komen. Door het veelvuldige hoesten en  astmakrampen, zat ik zodanig ‘vast’ dat ik tussentijds mijn ademen ook niet meer kon normaliseren. Enthousiast over het resultaat deed ik de oefening samen met een vriendin, die ook last heeft van een gestoorde ademhaling. Met dezelfde reactie: ‘Ja, het lijkt alsof er van binnen allerlei wordt ontkoppeld en losgemaakt’, zei ze. En zo is het ook. Er komt weer ruimte. Tegenover mijn arts had ik het zo uitgedrukt: het is alsof ik 10 BH’s aan heb, die allemaal te klein zijn! Jammer genoeg, hoe duidelijk je het ook verwoord, volgt hierop geen doorverwijzing, naar ‘iets’ dat je uit de klem kan helpen. Vreemd vind ik het nog steeds. Maar gelukkig heb ik deze confrontaties niet meer, ik kan mijzelf nu ‘uit de klem’ helpen! Dankzij Evelien!

Albert – over de psychosomatische fysiotherapie bij Evelien: Voor mijn slapeloosheid Werd ik via de huisarts verwezen naar Evelien Swiers van Harmotion, geen wachtlijst, snelle diagnose, vertrouwelijk, warm en zeer betrokken. Inderdaad : een begeleiding voor mij goed gekozen.

N. – Over de psychosomatische fysiotherapie bij Evelien: Wat mij verwonderde was dat jij dat in mij naar boven kreeg waar ik zelf angst voor had. Niet door mij voor te houden wat ik doen moest, maar het mij zelf laten ontdekken.  Inderdaad er was niet veel nodig om dat wat ik eigenlijk al wist aan iemand te vertellen, die ik eigenlijk niet kende. Dit kan volgens mij alleen als er gelijkwaardigheid is en compassie is. Voor mij betekende die ontmoeting met jou een soort afsluiting van mijn helingsproces van afgelopen jaar. Het is rustig in mijn hoofd.

Ella over de psychosomatische fysiotherapie bij Jeroen: Beste Jeroen, Bedankt dat je me de ruimte gaf om te vertellen wat mij bezig hield. Ik kon echt alles aan jou kwijt. Je stelde de goede vragen en door jouw aanwijzingen kreeg ik een beter inzicht in de oplossing van mijn probleem. Alles vond plaats in een goede en rustige sfeer. Ik voelde me heel vertrouwd bij jou. Wat ik vooral geleerd heb is beter voor mezelf te zorgen en voor mezelf op te komen. Ik kan nu veel meer loslaten. Al met al sta ik nu krachtiger in het leven. Bedankt hiervoor.

Gert-Jan over de psychosomatische fysiotherapie bij Jeroen: Harmotion heeft mij fantastisch geholpen, de gesprekken met Jeroen waren heel prettig. Ik heb veel inzichten en oefeningen gekregen die ik tussen de afspraken thuis kon oefenen. Een fijne aanpak!

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek of heb je een vraag?

Neem contact met ons op