Reviews

Reviews – Ervaringen van cliënten over psychosomatische fysiotherapie of coachingstrajecten

Arjan – over psychosomatisch fysiotherapie bij Jeroen:

“Jij moet gewoon aan de slag, dat past beter bij jou dan een bezoek aan de psycholoog.” En zo verwees de huisarts mij met mijn overspannenheidsklachten door naar Harmotion. Na een prettig intakegesprek, waarin door de behandelaar uitgebreid de tijd werd genomen om naar mijn mentale en fysieke klachten te luisteren, rolde ik een bijzonder aangenaam en maatgemaakt behandeltraject in. Tijdens de verschillende sessies heb ik een aantal nuttige inzichten opgedaan in de oorzaken en de werking van stress in zowel het brein als de rest van het lichaam. Met een aantal doelgerichte oefeningen werd ik vervolgens inderdaad gewoon ‘aan-de-slag-gezet.’ Met name deze combinatie van theoretische inzichten en praktische oefeningen om het eigen gedrag zodanig aan te passen dat er geen overvloedige stress meer optreedt heb ik als bijzonder nuttig ervaren. Ik raad iedereen die regelmatig kampt met stress-gerelateerde klachten aan om eens een bezoek aan Harmotion te wagen. 

Dorien – over psychosomatische fysiotherapie bij Jeroen:

Na een heftige periode in mijn leven ben ik bij Harmotion terecht gekomen met burn out klachten. Ik verleg nog steeds mijn grenzen door ‘angstige’ dingen niet uit de weg te gaan maar om het juist te ondergaan. En ook daarin probeer ik mijn keuzes te maken. Ik moet niet altijd alles doen, ik kan ook kiezen om het een keer niet te doen. 
Als er veel op mijn bord komt merk ik dat lichamelijke klachten terugkomen maar als ik mijn aandacht daar niet op richt wordt het ook weer minder.
 De sessies die ik met Jeroen heb gehad zie ik als een soort katalysator, het heeft mij op gang geholpen in het proces waar ik in zit en nu ben ik zover om er zelf doorheen te gaan en mijn keuzes daarin te maken.

Anoniem – over psychosomatische fysiotherapie bij Evelien: “Tijdens mijn behandeling bij Harmotion heb ik Evelien leren kennen als een deskundige professional die toegewijd is aan haar vak en de patiënt. Zij is met mij ‘meegelopen’ tijdens het dieptepunt van mijn burn-out. Mede dankzij haar deskundige advies en luisterend oor ben ik hiervan weer hersteld.”

Nicolette – over psychosomatische fysiotherapie bij Jeroen: Het werken aan acceptatie van mijn klachten met behulp van mindfulness en ACT: Ik heb het gevoel dat Jeroen op het gebied van mindfulness en ACT weet wat hij doet. Waarbij de mindfulness niet enkel een techniek of trucje is maar iets wat ervaren en doorleefd is en een levenshouding is geworden. Waardoor hij kan voorleven wat hij wil overbrengen. Daarnaast ervaar ik Jeroen als open-minded en op een nuchtere manier betrokken en empathisch. Daarmee is hij voor mijn geloofwaardig en betrouwbaar. Waardoor ik makkelijker kan oppikken wat hij mee wil geven, ook op de momenten dat ik dat even moeilijk vind om te horen.

Het werken aan het accepteren van mijn klachten en de gevolgen daarvan heeft me veel rust gegeven. Ik ben door de ACT oefeningen tot de conclusie gekomen dat mijn waarden misschien niet gebruikelijk zijn in de huidige samenleving en zeker anders zijn dan ik van huis uit heb meegekregen maar dat het wel mijn waarden zijn en dat als ik daar naar leef ik ook een waardevol en plezierig leven kan leiden zonder (betaald) werk. Het loslaten van oude overtuigingen en oordelen, dromen, plannen en doelen heeft ruimte gemaakt voor nieuwe mogelijkheden. Die niet alleen beter bij mijn huidige situatie passen maar zelfs dichter bij mezelf lijken te liggen. Dat maakt het accepteren van en omgaan met mijn gezondheidsproblemen een stuk makkelijker. De beperkte energie die ik heb kan ik nu zonder (of in ieder geval met minder) schuldgevoel  en schaamte besteden aan de dingen die voor mij belangrijk zijn, waar ik plezier aan beleef en energie van krijg. 

Ik ervaar bij Jeroen een rustige stabiele aanwezigheid alsof hij tijdens oefeningen en gesprekken niet alleen in contact is met mij maar ook met zichzelf. Ik vind het prettig dat Jeroen open staat voor mijn eigen visie op mijn klachten en wat voor mij mij wel of juist niet werkt en dat hij mij daar de regie over heeft gegeven. Waardoor ik steeds beter leer voelen, vragen en ontvangen van waar ik behoefte aan en zo steeds beter voor mezelf leer zorgen. 

Nicolette – over een boksoefening: Het boksen was een heerlijke energieke manier om te oefenen met het gewaarworden van mijn innerlijke signalen en daar bewuster op te reageren terwijl ik in actie ben. Jeroen moedigde me op rustige en veilige manier aan om mijn boosheid en kracht te voelen, ‘rake klappen’ uit te delen en zo mijn grenzen te stellen. Het was fijn om door hem uitgedaagd te worden en hem op mijn beurt te mogen uitdagen en zijn ‘klappen’ te kunnen incasseren en daar samen plezier in te hebben zonder angst dat het uit de hand zou kunnen lopen. Ik had niet gedacht dat ik als vrouw van ver in de vijftig met flink wat overgewicht het boksen zo leuk zou vinden! Dat ik me daarbij – ondanks mijn negatieve oordelen en schaamte – zo lekker in mijn lijf, sterk, stabiel, flexibel en zelfs lichtvoetig zou kunnen voelen.

José – over psychosomatische fysiotherapie bij Jeroen: Beste Jeroen. Je hebt in mijn leven een cruciale rol gespeeld. Er is een tijdperk vóór en ná Jeroen. Sinds ik bij jou ben geweest ben ik geestelijk sterk als een rots en als vanzelf 20KG afgevallen en gestopt met overmatig eten en alcoholgebruik. Je bent mijn held!

Karen – over de psychosomatische fysiotherapie bij Jeroen: I would highly recommend Jeroen and the team after using them earlier this year. They helped me a lot and the methods they use really work both quickly and long term. 

Suzanne, 38 jaar – over de psychosomatische fysiotherapie bij Evelien: Toen ik mij bij Evelien meldde, kon ik alleen maar huilen. Er kwam geen fatsoenlijk woord meer uit en kon veel vragen eigenlijk alleen maar beantwoorden met ” ik weet het niet” . Daar waar ik vroeger krachtig in het leven stond, was ik nu een hoopje snikkende ellende geworden. Ze heeft me geleerd mijzelf weer te waarderen en dat het oke is wanneer het even niet zo goed gaat. Niet helemaal doorgeakkerd om tot de bodem van alle problemen, maar juist handvatten gegeven over hoe om te gaan met situaties. Mijn initiële reactie is toch niet te veranderen, de keuze die ik daarna maak wél. Dat kan ook nog altijd zijn: wel meegaan in mijn initiële reactie, maar door daar bewust de keuze voor te maken is het oke. Ook heeft ze me handvatten gegeven om weer echt te gaan luisteren naar mijn lichaam. Mijn stress uitte zich allang in mijn lichaam, maar ik vond al mijn kwaaltjes normaal. Maar dat is het juist niet! In het begin kon ik weinig connectie maken met mijn lichaam. Mijn grote teen was bijvoorbeeld in geen velden of wegen te bekennen. Nu, na een hoop bodyscans, voel ik het weer. Ik luister nu bewust en neem gas terug wanneer mijn pijntjes weer opspelen. Een zeer waardevolle les. Ik ben er weer!

Maartje Vos, 62 jaar – over de psychosomatische fysiotherapie Bij Evelien: Met de diagnose ‘astma’ door de longarts, wordt stress in zijn algemeenheid – mede als trigger en oorzaak zeker benoemd, naast andere elementen. Ook dat je door ademnood in een ‘doodsangst’ kunt belanden. Hiermee is de ‘ziel-component’ van de ziekte door een wetenschap zonder ziel, geheel erkend. Op deze erkenning echter lijkt geen remedie te (kunnen) volgen. Sinds ik echter kennis heb gemaakt met ‘psychologische fysiotherapie’ weet ik uit eigen ervaring dat deze dus wel bestaat. Toen ik bij Evelien kwam, deed zij samen met mij gelijk bij het eerste consult een oefening (zogenaamde zitoefening) waardoor ik zelf uit een ‘astma-kramp’ kon komen. Door het veelvuldige hoesten en  astmakrampen, zat ik zodanig ‘vast’ dat ik tussentijds mijn ademen ook niet meer kon normaliseren. Enthousiast over het resultaat deed ik de oefening samen met een vriendin, die ook last heeft van een gestoorde ademhaling. Met dezelfde reactie: ‘Ja, het lijkt alsof er van binnen allerlei wordt ontkoppeld en losgemaakt’, zei ze. En zo is het ook. Er komt weer ruimte. Tegenover mijn arts had ik het zo uitgedrukt: het is alsof ik 10 BH’s aan heb, die allemaal te klein zijn! Jammer genoeg, hoe duidelijk je het ook verwoord, volgt hierop geen doorverwijzing, naar ‘iets’ dat je uit de klem kan helpen. Vreemd vind ik het nog steeds. Maar gelukkig heb ik deze confrontaties niet meer, ik kan mijzelf nu ‘uit de klem’ helpen! Dankzij Evelien!

Albert – over de psychosomatische fysiotherapie bij Evelien: Voor mijn slapeloosheid Werd ik via de huisarts verwezen naar Evelien Swiers van Harmotion, geen wachtlijst, snelle diagnose, vertrouwelijk, warm en zeer betrokken. Inderdaad : een begeleiding voor mij goed gekozen.

N. – Over de psychosomatische fysiotherapie bij Evelien: Wat mij verwonderde was dat jij dat in mij naar boven kreeg waar ik zelf angst voor had. Niet door mij voor te houden wat ik doen moest, maar het mij zelf laten ontdekken.  Inderdaad er was niet veel nodig om dat wat ik eigenlijk al wist aan iemand te vertellen, die ik eigenlijk niet kende. Dit kan volgens mij alleen als er gelijkwaardigheid is en compassie is. Voor mij betekende die ontmoeting met jou een soort afsluiting van mijn helingsproces van afgelopen jaar. Het is rustig in mijn hoofd.

Ella over de psychosomatische fysiotherapie bij Jeroen: Beste Jeroen, Bedankt dat je me de ruimte gaf om te vertellen wat mij bezig hield. Ik kon echt alles aan jou kwijt. Je stelde de goede vragen en door jouw aanwijzingen kreeg ik een beter inzicht in de oplossing van mijn probleem. Alles vond plaats in een goede en rustige sfeer. Ik voelde me heel vertrouwd bij jou. Wat ik vooral geleerd heb is beter voor mezelf te zorgen en voor mezelf op te komen. Ik kan nu veel meer loslaten. Al met al sta ik nu krachtiger in het leven. Bedankt hiervoor.

Gert-Jan over de psychosomatische fysiotherapie bij Jeroen: Harmotion heeft mij fantastisch geholpen, de gesprekken met Jeroen waren heel prettig. Ik heb veel inzichten en oefeningen gekregen die ik tussen de afspraken thuis kon oefenen. Een fijne aanpak!

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek of heb je een vraag?

Neem contact met ons op