Stress en burn-out
Je bent vermoeid, slaapt slecht en bent gespannen. Je reageert snel geïrriteerd en voelt je vaak onzeker en onbegrepen. Als de stress teveel wordt of wanneer je te lang over je grenzen heen gaat, is de kans groot dat je maken krijgt met overspanning of burn-out. Hoe kom én blijf je in balans?
Iedereen krijgt in zijn leven te maken met stress. Een bepaalde mate van stress is functioneel. Het stelt ons lichaam in staat om bijvoorbeeld te presteren, een deadline te halen of een moeilijke situatie te doorstaan. Maar als de stress te veel wordt of te lang aanhoudt, leidt dat tot allerlei klachten op lichamelijk, mentaal en sociaal vlak. Stressklachten komen steeds vaker voor. Ruim 1 op de 7 werknemers en driekwart van de jongeren heeft last van stress- en burn-out. De toegenomen prestatiedruk, constante aanwezigheid van prikkels via telefoon en social media en zelfs streven naar geluk zijn mede oorzaak van dit hoge stressniveau. Het is dus goed mogelijk dat ook jij ermee te maken krijgt.
Herken je dit?
- Je bent vermoeid en hebt het gevoel dat je het niet meer aankan;
- Je slaapt slecht en piekert veel;
- Je spieren in je nek, schouders en rug zijn pijnlijk;
- Je voelt je gejaagd en hebt een kort lontje;
- Je bent overgevoelig voor prikkels zoals geluiden en drukke omgevingen;
- Je bent onverschillig, emotioneel en voelt je onzeker.
En wil je graag weer lekker in je vel zitten zodat je weer kan doen wat je wilt doen?
Doe het niet alleen
Het is niet makkelijk om dat in je eentje voor elkaar te krijgen. Hulp en begrip uit je omgeving kunnen daarbij helpen. Daarnaast is het verstandig om je huisarts om raad te vragen, om andere ziektebeelden uit te sluiten en de mogelijkheden te bespreken. Bij een burn-out worden mensen vaak verwezen naar een psycholoog of psychotherapeut. Helaas zijn de wachttijden regelmatig lang en eer een diagnose is gesteld en een plan is gemaakt ben je vaak een poos verder.
Een aanpak die eenzijdig gericht is op bijvoorbeeld cognitieve interventies (praten) of ontspanningsoefeningen heeft, naar onze mening, een symptoom bestrijdend karakter wat terugval of onvolledig herstel tot gevolg kan hebben. Overspanning en burn-out vraagt om maatwerk, samenwerking en expertise op zowel lichamelijk als mentaal vlak. Aandacht voor lichamelijke herstelprocessen zijn namelijk essentieel om ook veranderingen op mentaal vlak teweeg te brengen.
Wij helpen je erdoorheen!
Wij zijn specialisten met een brede kennis van zowel lichaam én geest. We leren niet alleen door te praten, maar vooral ook door te ervaren. We zetten daarom het lichaam in als instrument om je lichamelijke signalen beter te (h)erkennen en begrijpen. Hoe je van spanning naar ontspanning kunt komen. We gebruiken zowel metaforen als ervaringsgerichte en praktische oefeningen om tot inzicht te komen over hoe onze geest werkt en hoe we adequaat met onze gedachten en gevoelens kunnen omgaan. Je krijgt inzicht in je automatische patronen en leert hoe je dit gedrag kunt veranderen naar een leven vol vitaliteit, veerkracht en balans op de lange termijn.
We gebruiken daarvoor verschillende methodieken zoals mindfulness, acceptance and commitment therapy, runningtherapy, stressmanagementtechnieken, lichaamswerk, motiverende- en oplossingsgerichte gespreksvoering en Neuro-linguïstisch Programmeren (NLP).
Wil jij weten wat we voor jou kunnen betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of een afspraak voor een intake.