Tarieven en vergoeding

Tarieven en vergoeding

Bekijk hier de tarieven voor psychosomatische fysiotherapie of coaching en lees de informatie over de wijze van vergoeding en de keuze voor contractvrij werken. Harmotion heeft bewust gekozen voor contractvrij werken. Zo kan ik de optimale aandacht en kwaliteit bieden aan jou voor een effectieve behandeling.

Psychosomatische fysiotherapie wordt door de meeste verzekeraars (deels) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit is afhankelijk van de verzekeraar en de soort aanvullende verzekering die je hebt afgesloten. Harmotion heeft géén contracten getekend met zorgverzekeraars. Dit houdt in dat ik niet rechtstreeks declareer bij de zorgverzekeraar. Je kunt na de behandeling direct met pin betalen. Achteraf kun je de factuur bij je zorgverzekeraar indienen (voor meer informatie over contractvrij werken, lees verder op deze pagina). Wil je weten hoeveel je verzekering vergoed? Deze link geeft je een indicatie. Steeds vaker zijn werkgevers bereid om bij te dragen aan de kosten voor therapie of coaching. Zij kunnen hiervoor een offerte ontvangen. Wil je graag eerst een keer kennismaken? De mogelijkheid bestaat om een afspraak te maken voor een vrijblijvende kennismaking.

OmschrijvingDuurTarief 2024Btw %
Kennismakingsgesprek25 min.Gratis
Psychosomatische fysiotherapie – Intake/onderzoek45 min.70,-0%
Psychosomatische fysiotherapie – Reguliere sessie45 min.70,-0%
Psychosomatische fysiotherapie (kort) * in overleg30 min.55,-0%
Coaching psychosomatiek – voor particulieren60 min.110,- incl.21%
Coaching of therapie psychosomatiek – voor bedrijven/organisaties60 min.110,- excl.21%
ScholingDuurTarief 2024Btw %
Gastlessen – op maatIn overlegOp aanvraag21%
Workshops – op maatIn overlegOp aanvraag21%
Individuele mindfulness training – 8 sessies8 uur880,0021%
Verdiepingsmodule: ACT procesgericht werken3 dagen625,-21%
OverigDuurTarief 2024Btw %
Verslaglegging aan derden 120,- incl.0%
Niet nagekomen afspraak (afmelding binnen 24 uur) Sessie wordt
in rekening
gebracht
0%
Toeslag voor therapie of coaching op locatie (<10km) 15,-0%

Mijn keuze voor contractvrij werken

Zorgverzekeraars krijgen steeds meer invloed op de huidige (fysiotherapeutische) zorg. Ze stellen veel voorwaarden op het gebied van praktijkinrichting, inventaris en beleidsvoering (zoals administratie en het maximaal aantal behandelingen). De zorgverzekeraar bepaalt dus via het contract hoe de therapeut zijn werk uitvoert. Ook stellen zorgverzekeraars het tarief vast dat de zorgverlener ontvangt voor een behandeling. De prijzen die zorgverzekeraars als “marktconform” hanteren zijn al meer dan 10 jaar niet geïndexeerd en voor vrijwel de meeste collega’s niet kostendekkend. De kostprijs voor fysiotherapie (GUPTA onderzoek) zou ten eerste 15-20% hoger moeten zijn dan zorgverzekeraars hanteren. Daarnaast zijn deze tarieven zijn gebaseerd op reguliere fysiotherapeutische sessies van 25 á 30 min. In ons gespecialiseerde vakgebied (psychosomatiek) zien wij problemen met een grotere complexiteit. Dit vraagt om meer aandacht en tijd om zo tot een optimaal behandeleffect te komen. Daarom heb ik bewust gekozen om geen contracten af te sluiten met zorgverzekeraars. Mijn sessies voor psychosomatische fysiotherapie duren 45 min. Ik wil namelijk werken vanuit mijn eigen visie en werkwijze om zo de optimale aandacht en kwaliteit aan mijn cliënten te kunnen bieden. Dat is mijn passie!

Kwaliteit contractvrije therapeut
In Nederland staat iedere therapeut verplicht ingeschreven in het Register voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg, ook bekend als het BIG-register. In het BIG-register staat beschreven of een persoon bevoegd is om te werken als therapeut. Hiervoor gelden bepaalde opleidings- en gedragseisen. Ik voldoe aan de kwaliteitseisen die het BIG-register stelt. En verder aan alle regels en nascholingsverplichtingen van het Kwaliteits Register Fysiotherapie (KRF-NL) en ook voor het deelregister psychosomatische fysiotherapie. Ik ben lid van de beroepsvereniging voor fysiotherapeuten, het KNGF en de NFP (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie volgens de Psychosomatiek). De NFP is dé erkende vereniging voor alle gespecialiseerde fysiotherapeuten die werkzaam zijn in en interesse hebben voor het domein van de psychosomatische fysiotherapie. De NFP staat voor hoogwaardige kwalitatieve psychosomatische fysiotherapeutische zorg, gebaseerd op de principes van evidence based practice.

Wat is het verschil met een therapeut die wel een contract heeft?
Het grootste verschil is dat je bij ons eerst zelf betaalt. Je krijgt van ons een (verzamel) factuur met de juiste codes die je bij je zorgverzekeraar kunt indienen.

Er worden door de zorgverzekeraars diverse polissen aangeboden. Het grootste onderscheid wordt er gemaakt tussen een natura- en een restitutiepolis. We zullen deze kort toelichten:

Een naturapolis houdt in dat uw rekeningen door de zorgverzekeraar direct worden vergoedt en “je recht hebt op zorg”. Deze zorgverzekeraar sluit hiervoor contracten af met de zorgaanbieders waaruit je kunt kiezen. Ga je naar een zorgaanbieder die geen contract heeft met jou zorgverzekeraar dan krijg je een deel vergoedt, variërend van 30 tot 70%. Door de beperkte vrije zorgkeuze is een naturapolis altijd goedkoper dan een restitutiepolis bij dezelfde verzekeraar.

Een restitutiepolis is een polis waarbij je vrij bent in het kiezen van je fysiotherapeut. Je kunt hiermee dus naar je “eigen” fysiotherapeut gaan ook als hij geen contract met jou zorgverzekeraar heeft. Je betaalt de rekening vaak eerst zelf, waarna je het later van jou zorgverzekeraar kunt terugvragen.

De hoogte van de vergoeding is dus afhankelijk van je zorgpolis. Via de site van consumentenbond kun je nagaan wat de huidige vergoedingen fysiotherapie per verzekeraar anno 2023/2024 zijn. 

Betaalt de werkgever?

Ziekteverzuim kost een bedrijf veel geld. Werkgevers zijn daarom steeds meer bereid om kosten voor therapie en coaching te vergoeden. Ook zij willen werknemers weer snel hersteld hebben. Voor werkgevers geldt dat het investeren in een (preventief) traject financieel aantrekkelijker is dan kosten van verzuim. Dit geldt ook voor (curatieve) trajecten waarbij werknemers sneller terug zijn op de werkvloer en de risico’s van onvolledig herstel of terugval geminimaliseerd worden. Kom in beweging voor jezelf en je werkgever! Indien de werkgever het therapie- of coachingstraject vergoedt, gelden de bedrijfstarieven.

Betalingsvoorwaarden

Bij aanmelding voor een Harmotion behandeling of coaching neem je persoonlijk de verplichting op je om het therapie/coachingsbedrag te voldoen. Deze verplichting blijft bestaan, ook als je ervoor kiest de factuur op naam van een ander bijvoorbeeld jouw werkgever te stellen.

Je hebt meerdere betalingsmogelijkheden. Per pin direct na een sessie. Je krijgt een uitgeprinte versie van de factuur mee. Of je kiest voor een overboeking. In dit geval krijg je dezelfde dag als je sessie een online factuur thuisgestuurd. Deze factuur dien je binnen 14 dagen na je sessie te betalen. Als (de factuur) de genoemde betalingstermijn wordt overschreden, dan wordt aan jou een herinneringsmail gestuurd. 

Bij achterstallige betalingen heeft Harmotion de mogelijkheid om een incassobureau in te schakelen en de kosten bij je in rekening te brengen.

Ben je onverhoopt verhinderd? Dat kan natuurlijk. Afzeggen van jouw afspraak dient 24 uur van te voren te gebeuren. Dit kan telefonisch, per WhatsApp of email. Wanneer je jouw afspraak binnen 24 uur annuleert hanteren wordt de factuur in rekening gebracht (bij uitzondering van adequate redenen).

Klachtenprocedure

Mocht je niet tevreden zijn met de behandeling laat het mij dan weten. In een persoonlijk gesprek met jou zoeken we graag met jou naar de best mogelijke oplossing. Ik ben aangesloten bij het KNGF klachtenregeling.

Als het niet lukt om jouw klacht naar tevredenheid af te handelen, of als bemiddeling door de klachtenfunctionaris niet wenselijk is, dan kun je een officiële klacht bij de onafhankelijke en onpartijdige geschillencommissie fysiotherapeut indienen. Dit moet schriftelijk. De geschillencommissie fysiotherapie verzamelt gegevens en doet een bindende uitspraak. Dit betekent dat de fysiotherapeut zich aan de uitspraak moet houden.

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek of heb je een vraag?

Neem contact met mij op