Hyperventilatie, angst en paniek
Benauwdheid, hartkloppingen, zweten, duizelingen…Hyperventilatie en paniek kunnen hevige klachten geven en erg beangstigend zijn. Toch kan het geen kwaad. Het is namelijk een gevolg van spanning en angst. Je komt in een vicieuze cirkel en kan het vertrouwen in je lijf kwijtraken. Herken je dit?
Bij hyperventilatie, angst en paniek kun je last hebben van de volgende klachten:
- Benauwd gevoel en kortademigheid;
- Duizeligheid, licht gevoel in het hoofd en flauwvallen;
- Hartkloppingen, pijn of druk op de borst en zweten;
- Tintelingen of prikkelingen in de handen, vingers en mond;
- Misselijkheid, droge mond of een prop in de keel.
Hyperventilatie betekent letterlijk te snel (hyper) ademen (ventileren). De meeste mensen denken dat ze dan “verkeerd” ademen waardoor ze allerlei klachten krijgen. Dit is echter achterhaald. Ademhalen doen we namelijk vanzelf en past zich aan bij wat we doen. Zo gaat de ademhaling rustig als we slapen en snel als we hardlopen. De ademhaling reageert ook op stress en angst. Stresshormonen zorgen ervoor dat ons lichaam zich voorbereidt op ‘potentieel’ gevaar zodat we kunnen overleven in een bedreigende situatie. Het lichaam stelt ons dan in staat om te kunnen vechten of vluchten. Het is dan functioneel dat je ademhaling sneller gaat, je hartslag omhoog gaat, je alert bent en je meer energie krijgt. Wanneer stress te veel wordt of te lang aanhoudt, kan het stresssysteem ontregeld raken. Je kan dan bijvoorbeeld hartkloppingen, duizelingen of een snelle ademhaling hebben op het moment dat je slaapt of rustig op de bank zit. De lichamelijke reactie op stress, angst en paniek worden ook wel hyperventilatieklachten genoemd.
Hyperventilatieklachten en angst hebben vaak een enorme impact op je leven. Het kan soms lijken alsof je een hart- of longprobleem hebt. Het is dan ook raadzaam om de klachten eerst met je huisarts te bespreken en lichamelijke aandoeningen uit te sluiten. Angstklachten kunnen dusdanig hevig zijn dat het kan leiden tot een paniekaanval waarbij je het gevoel krijgt de controle over je lichaam te verliezen. Het is logisch dat je vervolgens probeert er alles aan te doen om een nieuwe hyperventilatie- of paniekaanval te voorkomen. Je kan situaties of plaatsen gaan vermijden die deze klachten oproepen of proberen de klachten onder controle te krijgen. Doordat je er dan te veel mee bezig bent roept dit juist een stressprikkel op en leidt dit vaak tot een tegengestelde werking. Zo kom je in een vicieuze cirkel!
Doorbreek de vicieuze cirkel!
Je komt niet van hyperventilatie-, angst- en paniekklachten af met even wat ademhalings- of ontspanningsoefeningen, sterker nog, vaak nemen klachten daardoor juist toe. Wil je duurzaam van hyperventilatie en paniek af en beter met angst- en stress kunnen omgaan, dan vraagt dit om een bredere aanpak waarbij aandacht is voor zowel de oorzaak van het probleem als hoe je met de klachten omgaat. Wij leren je onder andere hoe je stress en lichaamssignalen kunt herkennen, deze juist te interpreteren en begrijpen. Ook besteden we aandacht aan grenzen bewaken, ontspanning en beweging. Daarnaast maken we je bewust van automatische gedachten- en reactiepatronen en leren we je met verschillende ervaringsgerichte oefeningen en coachingstechnieken andere patronen aan om grip te krijgen op stress en angst en om het vertrouwen in je lichaam te versterken.
Dus:
Wil jij weerbaarder worden tegen angst en stress?
en beter kunnen omgaan met hyperventilatie, angst en paniek?